Jacobus (Jaap) Gerardus Hiddink

(1910 - 2000)

Woonde en werkte in Nunspeet. Reeds in zijn prille jeugd heeft hij een bijzondere voorliefde voor de natuur en de schilderskunst en hij begint ook al heel jong te tekenen en te schilderen. Als jongen hing hij aan de lippen van Nunspeter schilders als Jos Jussenburg, Jan van Vuuren en Hendrik Verburg. In 1932 trouwt Jaap met Henny Keppel. Samen beginnen zij een gecombineerde drogisterij/fotozaak, waarin Henny de stuwende kracht is. Het is dan ook vooral aan haar te danken dat Hiddink zoveel tijd krijgt om er met zijn vriend Jos Lussenburg
Nadat hij in de zaak schildersmateriaal gaat verkopen komt hij ook steeds meer in contact met Academische gevormde kunstschilders als Arthur Briet en Ben Viegers, die hem vaak met raad en daad bijstaan. Jaaps interesse en bewondering gaan in het bijzonder uit naar de werken van George Breitner en Isaac Israels. Hun vlotte, rake stijl boeit hem in hoge mate, vooral omdat hij zelf op een soortgelijke manier werkt.
In Ben Viegers vindt hij iemand die snel en virtuoos het penseel hanteert. Iemand met een vlotte stijl, met wie hij zich verwant voelt. Ook hun karakters vertonen veel overeenkomst. Hiddink schildert vaak met Viegers en krijgt van hem de nodige aanwijzingen.
Hoewel Jaap Hiddink wel schilder van de Veluwe wordt genoemd wil dit geenszins zeggen dat hij alleen maar het Veluws landschap met zijn heidevelden, bossen, dorpjes, boerderijen en marktgezichten schildert. Integendeel, zijn werk toont een grote variatie in stadsgezichten. Zo legde hij o.a. Hoorn, Enkhuizen, Veere, Middelburg en Delft op het doek vast. Verder stillevens, portretten en landschappen.

Schildert, tekent, (pen, pastel) en etst, in impressionistische trant, portretten, figuren en landschappen. Lid van het Noordveluws Kunstgenootschap en van de B.B.K. te Amsterdam.

Op dit moment is er geen werk van Hiddink beschikbaar