Jan Holtrop

(1917 - 1995)

De kunstschilder Jan Holtrop werd op 5 oktober 1917 in het Friese Lemmer geboren. Toen Jan vijf jaar oud was verhuisden de familie Holtrop naar Hilversum, waar ze in de Leeghwaterstraat een vishandel begonnen.
Jan Holtrop ging naar school op het Hilversume Christelijk Lyceum, waar hij al snel uitblonk in tekenen. Jan droomde toen al van een bestaan als kunstschilder. Jan trok er vaak op uit, met zijn schetsboek de natuur in.
Toch ging Jan na zijn schooltijd werken in de vishandel van zijn vader. Maar omdat Jan steeds meer tijd stak in zijn hobby, stelde in 1943 zijn vader hem voor de keuze: of werken in de zaak of schilderijen. Jan koos toen voor het laatste.
Jan kwam toen al snel in de leer bij de bekende Hilversumse landschapschilder Johan F.C. Scherrewitz (1853-1903). Het werk van Scherrewitz werd sterk beïnvloed door de Haagse School. Zijn stijl en kleurgevoel zijn ook weer duidelijk terug te vinden in het werk van Holtrop. Alhoewel Holtrop vaak stemmiger werkte en meer en meer een eigen zonniger, blonder pallet ontwikkelde.
Jan Holtrop woonde en werkte gedurende zijn leven niet alleen lange tijd in 't Gooi en omstreken (Hilversum, Baarn, Laren, Kortenhoef) maar ook vanaf 1955 in Oosterbeek. Oosterbeek werd ook wel het Hollandse Barbizon genoemd. Jan Holtrop behoorde vanaf die tijd tot de schilders van de Veluwezoom.
Jan Holtrop was een zeer toegewijd kunstschilder, zijn werken - veelal plein-air, figuratief en duidelijk met veel liefde voor het landschap - getuigen van groot vakmanschap. Holtrop beheerst alle facetten van het schilderen. Hij kan zowel landschappen en rivier-, winter-, bosgezichten, paarden en schelpenvissers natuurgetrouw weergeven.

Holtrop had een grote voorkeur voor het landschap van de Veluwe, het Gooi en Brabant. Wat zijn stijl betreft bleef hij dicht bij die van zijn leermeester, al is hij stemmiger en soms haast romantisch. In de jaren zestig verlegde hij zijn werkterrein naar Oosterbeek en omgeving. Holtrop schilderde ook landschappen in Duitsland en Oostenrijk.

Op dit moment is er geen werk van Holtrop beschikbaar