Jan Rijlaarsdam

(1911 - 2007)

De naam Jan Rijlaarsdam is sedert vele decennia gevestigd in de Nederlandse kunst wereld, en met goede reden. Veelzijdig als hij was, in zowel stijlen als toegepaste technieken, heeft hij een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Variërend van realistisch tot impressionistisch en expressionistisch met zelfs uitstapjes naar het abstracte wist hij telkens weer te verassen. Tevens experimenteerde hij met verschillende materialen en ondergronden.

Jan Rijlaarsdam wordt ook wel de schilder van de zelfkant van de maatschappij genoemd. Samenscholende clochards en prostituees in cafés waren favoriete onderwerpen. In de traditie van Isaac Israëls en Henri de Toulouse Lautrec was hij een waar vertolker van het stadsleven. Al als jongen van 15 jaar ging hij op de fiets naar Amsterdam om er de binnenstad met haar hoge huizen en verweerde muren vast te leggen.
In 1932 kreeg hij een koninklijke subsidie; nu kon hij zich fulltime wijden aan de kunst.
Hij werd lid van de Hilversumse Schildersvereniging, Sint Lucas Amsterdam en later van de Gooise schildersvereniging. Begin jaren dertig verblijft hij regelmatig in Antwerpen en Brugge. Pas in de jaren vijftig doet hij Parijs aan. Dit wordt zijn favoriete reisdoel; het bruisende Parijse stadsleven trekt hem aan. De clochards, gestoken in lompen en groepjes prostituees zijn favoriete onderwerpen. Later is Rijlaarsdam ook veel in Spanje te vinden, m.n. in Barcelona. Jan Rijlaarsdam ontwikkelde een geheel eigen stijl. Het is impressionistisch met een sterke neiging naar abstrahering. Vorm, houding en kleur zijn belangrijk.

Op dit moment is er geen werk van Rijlaarsdam beschikbaar