Herman Johannes Weele, van der

(1852 - 1930)

Herman Johannes van der Weele werd geboren op 13 januari 1852 in Middelburg.
Leerling van de Academie voor B.K. te Rotterdam waaraan hij vanaf 1879 leraar werd.
Schilderde zowel in olieverf als aquarel figuur- en genrestukken waarbij hij door zijn boereninterieurs in binnen- en buitenland grote bekendheid verwierf. Ook schilderde hij landschappen en stillevens.
Was lid van het “Aestethisch Genootschap”te Rotterdam en Pulchri Studio. Van der Weele gaf o.a. les aan jan van Vuuren en raadgevingen aan Henk Dekker. Op zijn beurt kreeg Van der Weele advies van Antonhij Rudolph Mauve. Maar dat kregen er wel meer. “Van Gogh had zich eind 1881 in Den Haag gevestigd, waar hij enige tijd aanwijzingen kreeg van zijn neef Anton Mauve en waar hij kennis maakte met de jongere kunstenaars van de Haagse School, onder wie Theophile de Bock, H.J. van der Weele en George Breitner.”(uit een beschrijving over Van Gogh).
Werken van Van der Weele zijn aanwezig in diverse musea, o.a. Rijksmuseum van Bilderbeek te Dordrecht, het museum te Gouda, het Haags Gemeentemuseum, Mesdagrijksmuseum in Den Haag, Teylersmuseum Haarlem, Gemeente Kampen, Zeeuws Museum in Middelburg, Museum Boymans van Beuningen te Rotterdam, etc.

Op dit moment is er geen werk van Weele, van der beschikbaar